Tomatensaus

Tomatensaus
Tomatensaus

Vorige maand kreeg ik verschillende keren tomaten van de buurvrouw. Daarom werd er dus van alles gemaakt met tomaten. Zoals deze Tomatenjam. Maar ook een nieuw project en dat was Tomaten sorbetijs, en zalige zongedroogde tomaatjes.

Maar het belangrijkste was deze tomatensaus die ik meerdere keren gemaakt heb. Zalig op de bodem van een pizza of in de pasta.Nu heb ik nog een zak tomaten in de vriezer omdat mijn buurvrouw inmiddels terug is naar Engeland en haar vriezer uit gezet werd.

Ik vind het een prima verdeling van werkzaamheden. Ik vind koken leuker dan de moestuin verzorgen. Ik krijg nu de producten en de buurvrouw krijgt een gedeelte ingemaakt retour.

Als je de tomatensaus wilt bewaren, zorg dan dat je op het moment dat de saus klaar is gesteriliseerde potten gereed hebt staan. Ik zet deze onder water op en laat deze 15 minuten “koken”.

Ingrediënten:

 • zonnebloemolie
 • 1500 gram tomaten
 • 2 uien
 • 4 teentjes knoflook
 • 20 gram rozemarijn
 • 4 gram tijm
 • peper
 • zout

Bereiding tomatensaus:

 • Verwarm een beetje zonnebloemolie in een pan en voeg de grof gesneden tomaten toe. Ik laat het vel er omheen zitten omdat ik achteraf in mijn foodprocessor gooi, maar het kan met een staafmixer ook fijn gemaakt worden. Wel haal ik het zaad uit de tomaten.
 • Snij de uien en de knoflook en voeg dit samen met de takjes kruiden bij de tomaten.
 • Voeg nog wat peper en zout toe.
 • Laat het geheel nu anderhalf uur zachtjes pruttelen, zonder deksel, zodat het iets inkookt en de saus dikker wordt.
 • Haal de kruiden eruit.
 • Ik maak het nu fijn met de foodprocessor en doe het dan terug in de pan om opnieuw aan de kook te brengen. Zodra het kookt is de saus klaar en kan deze in de gesteriliseerde potten.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *