Leven als god in Frankrijk weekmenu 13, week 46

Deze week in het weekmenu

Weekmenu 13, dit is voor mij een drukke week, door de gewijzigde plannen gaan we morgen naar Heerlen waar we gedeeltelijk gaan wonen. Corona en economie gooien roet in het eten zodat we ons op dit moment nog niet helemaal in Frankrijk kunnen vestigen. In Heerlen treffen we een kaal appartement aan, met een keuken, maar zonder keukengerei en meubels. Voor jullie een lekker weekmenu en voor mij een uitdaging om zo snel mogelijk de spullen aan te schaffen om te kunnen koken. Want ook volgende week zal er weer een weekmenu klaar moeten staan.

Maandag: Fruit zuurkoolschotel

Als geboren Langedijker ben ik opgegroeid met de lucht van kool in mijn neus. Zuurkool. Van de twee fabrieken die er stonden is er nog één over, de laatste in Nederland. Nog steeds als ik mijn moeder bezoek en ik ruik de zuurkool, ervaar ik een gevoel van thuiskomen. Je hoort wel eens van mensen die nadat ze met een bepaalde lucht opgroeid zijn, dat ze deze niet meer kunnen harden. Dat heb ik dus helemaal niet. Dat blijkt ook uit de diverse zuurkool recepten die je op deze site kunt vinden.

Fruit zuurkoolschotel

Dinsdag: Pasta met zalm, kabeljauw en tonijn

Verse pasta geeft altijd een goede basis, de pasta heb ik niet zelf gemaakt deze keer maar komt van de pasta fabriek uit Amsterdam. Daarnaast lagen er nog sperziebonen in de koelkast, gemengde vis en had ik nog wat cherrytomaatjes en verse kruiden. Toen we aan tafel zaten miste mijn kritische eter nog iets, wat vers citroensap en gelukkig lag er nog een in de fruitschaal.
Het is een maaltijd zoals de Italianen hem maken, mooie verse producten en simpel, meer heb je niet nodig om, met een lekker wijntje erbij, te genieten van het leven.

Pasta met zalm, kabeljauw en tonijn

Woensdag: Geroosterde groenten met truffel aardappelen en jackfruit

Wat is er nu makkelijker dan aardappelen en groenten met wat olijfolie en kruiden in de oven te zetten. Dan hoef je alleen maar te wachten tot het gaar is en op tafel kan. Ondertussen zit ik bij de houtkachel.

Geroosterde groenten met truffel aardappelen en jackfruit

Donderdag: Pissaladiere, Franse uienpizza

Passaladiere is een streek product uit Nice. Het is eigenlijk gewoon een uienpizza met ansjovis en olijven. De ansjovis heb ik vervangen door makreel in een kruidige tomatensaus. En ik eet geen gerecht zonder Harissa, dus heb ik ook citroen Harissa gebruikt voor deze pizza.

Pissaladiere, Franse uienpizza

Vrijdag: Tartiflette, aardappelen, spek, kaas en witte wijn

Een klassiek gerecht uit de Franse Haute-Savoie. Deze stevige maaltijd maak je van kaas, ik heb camembert, witte wijn, nieuwe aardappelen en spek.

Tartiflette, aardappelen, spek, kaas en witte wijn

Zaterdag: Croque monsieur, tosti

Een tosti, lekker als lunch. De kip salami past heel mooi samen met de rozen Harissa, roomkaas, oude kaas en ei.

Croque monsieur, tosti

Zondag: Bolussen

Mijn grootouders waren echte Zeeuwen, uit Oosterland op Schouwen Duiveland. Ik logeerde er veel. Dat betekende iedere zondag 3 keer naar de kerk. Maar zaterdag was mijn dag, ’s morgens naar de bakker voor verse bolussen. 

Sinds die tijd ben ik gek op bolussen, maar dan wel de goede. De makkelijkste manier is om ze zelf te maken, dan hoef ik niet helemaal naar Zeeland te rijden. Nu zit er in bolussen een heleboel suiker, en dat past niet erg bij mijn streven naar zo gezond mogelijk. Ik gebruik minder dan de gebruikelijke suiker, minder suiker lukt me niet,. Ik heb de suiker nodig om de bolus goed plakkerig te krijgen, want dat hoort er voor mij echt bij. 

Bolussen

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *