Vlierbloesem siroop

Vlierbloesem siroop
Vlierbloesem siroop

Ik maakte in Nederland regelmatig vlierbloesem siroop. In het park, achter ons huis in Abbekerk, stonden veel vlier bomen. Maar in Frankrijk had ik ze nog niet gevonden tot een paar weken geleden. Ik vond één boom vlak bij huis.
In Frankrijk lopen de seizoenen meestal wat voor vergeleken met Nederland. Maar voor de vlier bloesem was andersom dit jaar. Ik kon tot gisteren nog vlierbloesem plukken.
Ik ben nu gestopt met plukken zodat er ook bessen kunnen groeien, goed om weer andere recepten mee te maken.

Vlierbloesem siroop is heel veelzijdig. Het kan met wat water gedronken worden, ik maakte er een zalige aardbeien taart mee en ook deze Chocolademousse met vlierbloesem siroop was erg lekker. De komende tijd zal ik hier, in dit recept, de aardbeien taart en andere recepten waar ik de vlierbloesem siroop in gebruik in-kopiëren.

Wikipedia zegt het volgende over de vlier:
De gewone vlier (Sambucus nigra) is een plant uit de muskuskruidfamilie (Adoxaceae). De bloei is van mei tot juli. De bestuiving vindt plaats door insecten. De vruchten zijn in september en oktober rijp. De plant vermeerdert zich door zaad, dat met name door spreeuwen, die dol op de bessen zijn, wordt verspreid. Botanisch gezien zijn de bessen steenvruchten.

Voorbereiding

Gebruik voor de vlierbloesem siroop goed gesteriliseerde flessen of potten. Bewaar het op een koele, donkere en droge plek. Na opening bewaren in de koelkast, ik bewaar sowieso mijn voorraad in de koelkast.

Let op waar je de vlierbloesem plukt, je spoelt de bloesem namelijk niet af. Als je de keuze hebt gebruik dan geen vlierbloesems die bijvoorbeeld langs een drukke weg staan, of vlakbij een akker of fruitboomgaard van een niet biologische boer.

Ik gebruik weinig suiker in de keuken. Nu moet je in siroop, wil je het houdbaar maken, natuurlijk suiker gebruiken. Ik gebruik zo’n 2/3 minder suiker dan de gemiddelde recepten. Advies is om te proeven als de suiker is opgelost. Voordat het de fles ingaat kan je dan altijd naar smaak meer suiker toevoegen. Let op, minder suiker betekent ook minder lang houdbaar, gebruik je de siroop weinig dan kan je altijd wat meer suiker gebruiken en de siroop verdunnen voor gebruik.

Als je een klein flesje vul is het ook een leuk cadeautje, mijn broer en schoonzus hebben ook een fles mee naar Nederland genomen.

Vlierbloesem siroop

Vlierbloesem siroop

Annemiek
Voorbereidingstijd 1 dag
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 1 dag 19 minuten

Keukengerei

 • weckflessen of potten

Ingrediënten
  

 • 10 stuks vlierbloesem schermen
 • 2 liter water
 • 1 stuks citroen
 • 200 gram suiker

Instructies
 

 • Schud de vlierbloesem schermen uit en controleer op beestjes. Niet wassen, het aroma moet juist in het water gaan zitten.
  10 stuks vlierbloesem schermen
 • Doe de vlierbloesem samen met het water in een grote weckpot of pan.
  2 liter water
 • Snij de citroen in plakjes en voeg dit ook toe in de weckpot. Leg eventueel een schoteltje bovenop zodat de bloesem onder water blijft.
  1 stuks citroen
 • Laat het geheel nu een dag staan.
 • Na een dag zeef je het geheel en vang je het vocht op in een pan. Voeg nu de suiker toe en verwarm het vocht totdat de suiker is opgelost.
  200 gram suiker
 • Vul de goed gesteriliseerde weckpotten of flessen en sluit deze af, laat het geheel afkoelen voordat het de koelkast in gaat.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept