Koken uit Koch vegetarisch en het recept van een zweibelkuchen

Vorige week ging ik goed de fout in, ik mag van mezelf geen kookboeken meer kopen, dat is echt een verslaving. Een leuke verslaving, dat wel. Dus voor een terugval af en toe laat ik me niet behandelen. ūüėČ Sterker nog, ik ging zelfs twee keer de fout in. Over die tweede keer schrijf ik in een later blog meer.

Ik had vorige week aan boord van onze zeilboot wat tijd om internet op te gaan en kwam zo bij vegetarische kookboeken uit. In dit geval een Duits vegetarisch kookboek. Mijn zoon en schoondochter uit Wenen komen binnenkort een nachtje langs en dan wil je als moeder Duitse recepten maken. Ik was nog niet thuis in Duitse vegetarische recepten maar daar konden de schrijfsters Marijne en Liesbeth Thomas mij zeker mee helpen. Na het succes van het Duitse kookboek Koch is deze vegetarische Koch echt een aanrader.
Zoals de meesten weten ben ik als dislectica geen lezer, vandaar dat ik er gauw de keuken mee inging. Uit het boek heb ik Wiesser gluhwein (een witte gluhwein), een zweibelkuchen (uientaart) en zalig honing-mohneis, (honing-maanzaadijs) gemaakt. Ik mag van de schrijfsters een recept delen met jullie. Dat heb ik geschreven in mijn eigen woorden en met een eigen draai. Aan het einde van het blog zal verklappen wat die eigen draai inhoud, maar het werd wel iets minder Duits hierdoor.
Alle drie de recepten waren erg lekker, vooral het ijs was verrassend en heel ander dan dat ik zelf ijs maak.

Het recept van de uientaart:

Ingredi√ęnten voor een uientaart in een 24 cm springvorm:

2 keer het recept bladerdeeg (zelf  maken is echt veel lekkerder)
4 eetlepels olijfolie
3 witte en 3 grote rode uien
3 teentjes knoflook
2 theelepels pikante paprika poeder
2 theelepels Keltisch zeezout
1 theelepel karwijzaad
2 theelepel citroenpeper
2 theelepels Ras el Hanout
1 theelepel donkere bruine basterdsuiker
150 gram paddenstoelen
2 kleine Rawit pepertjes
3 eieren
250 ml zure room
150 ml slagroom
1 eetlepel maizena
200 gram kerstomaatjes
1 eidooier om de deegvlecht mee in te smeren

Bereiding van de uientaart:

 • Maak het bladerdeeg volgens dit recept
 • Vet de springvorm in met 1 eetlepel olijfolie.
 • Maak de uien schoon en snij deze in dunne ringen
 • Maak de knoflook schoon en snipper deze.
 • Verwarm de overige 3 eetlepels olijfolie en bak hier de uienringen en de knoflook in aan.
 • Voeg alle kruiden, paprikapoeder, zout, karwijzaad, citroenpeper, Ras el Hanout en uiteindelijk de suiker toe. Doe een deksel op de pan en laat de uien 25 minuten zachtjes stoven. Laat het mengsel na het stoven iets afkoelen.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Rol het bladerdeeg uit en bekleed hier de vorm mee, ook de zijkanten. Er blijft wat deeg over waar je een vlecht mee kan maken voor de zijkanten. Geen gaatjes in de bodem want dan gaat het lekken.
 • Klop de eieren, zure room, slagroom met de maizena door elkaar en schep dit door het uienmengsel.
 • Schenk alles op de bodem van de springvorm en verdeel de vlecht langs de zijkant, smeer deze in met eidooier en verdeel de tomaatjes over de taart.
 • Bak de taart 30 tot 40 minuten bruin en gaar.

Guten Appetit!

In het recept uit Koch vegetarisch werd er ander deeg, en werden geen Ras el Hanout, citroenpeper, paddenstoelen en pepertjes gebruikt. Het Keltisch zeezout was gewoon zout. Oorspronkelijk is de verhouding zure room en slagroom 200 ml om 200 ml. Ik gebruikte een 24 cm en geen 28 cm springvorm en had de oven niet op 200 maar op 180 graden staan.
De vlecht met eidooier staat ook niet in het originele recept.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *