Clafoutis met bramen

In mijn tuin zijn op dit moment zowat alle bramen tegelijk rijp. Dus naast de clafoutis en een tosti met vijgen chutney, bramen en geitenbrie, zijn er ook veel bramen in mijn sap-pan beland. Hoe heb ik het tot vorig jaar, toen ik heb voor een mooie prijs kocht op Bornholm, Denemarken, zonder sap-pan kunnen doen. Echt een must met veel fruit in de tuin.

De clafoutis was de uitdaging van dag 10 in de Franse #14daagsefoodfotochalleng van   Stylishbeeld

Een clafoutis is een Frans gebak met kers dat als nagerecht wordt gegeten. In dit geval dus met bramen, de kersenboom is net verwijderd, dit omdat het een sierkers was. De bramen gaan een koekenpan of schaal in en die worden overgoten met een beslag van eieren, melk, bloem en suiker. Zelf heb ik er ook roomboter en vanillesuiker voor gebruikt. Sommige varianten bevatten ook gesmolten boter of room. Warm of lauw serveren met bijvoorbeeld een bolletje homemade vanille ijs.

Toen mijn beslag klaar was, had ik zo mijn bedenkingen, het blijft namelijk vloeibaar. Vergelijk het met een wafelbeslag. Maar alles kwam goed, dus geen zorgen, die heb ik al gehad. Zou dit nu mijn eerste uitdaging van de 35 worden die mislukt en ik over moet doen…..

Ingrediƫnten voor een schaal van 27 cm doorsnee:

olijfolie of boter om de vorm in te vetten
400 gram bramen
215 ml melk
3 eieren, M
85 gram suiker
1 zakje, 8 gram vanillesuiker
2 eetlepels gesmolten roomboter
75 gram bloem

Bereiding van een zalig clafoutis:

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Vet de ovenschaal in.
  • Verdeel de bramen over de bodem.
  • Meng alle ingrediĆ«nten door elkaar.
  • Schenk het beslag over de bramen.
  • bak de clafoutis in 40 tot 50 minuten gaar en bruin. Het beslag blijft iets zacht, dit is de bedoeling.
  • Serveer het geheel met een bolletje vanille ijs terwijl de clafoutis nog warm of lauw is.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *