Kittelbloem ijs

Kittelbloem ijs
Kittelbloem ijs

Als ik dan toch de bijnaam IJskoningin heb omdat ik overal ijs van maak, dan kan ik net zo goed ook eens blauw ijs maken. Kittelbloem ijs.

Op mijn account op Instagram heb ik gevraagd of mensen wilde raden hoe ik mijn ijs blauw kreeg, met een natuurlijk middel. Niemand kwam met het goede antwoord. En dat antwoord is Kittelbloem thee. Gemaakt van Kittelbloem.

Deze kittelbloem thee had ik besteld bij Mevrouw Cha Samen in een pakket met een tijdschrift over thee, voor mijn schoondochter. Maar omdat mijn schoondochter dacht dat ik er meer mee zou kunnen in mijn keuken kreeg ik hem weer naar Frankrijk opgestuurd. Dit ijs is het eerste wat ik er mee maakte. Ik ga nog even nadenken wat ik er nog meer mee kan.

Het Kittelbloem ijs zoals hier gemaakt heeft niet echt een hele eigen specifieke smaak. Maar het ziet er natuurlijk wel apart uit. Met andere woorden, leuk om als bouwsteen te dienen in een nagerecht waar je iets blauws voor nodig hebt, maar alleen kan het geen gerecht dragen.

Leuk om met kinderen te maken: smurfjes. Je kan van het eiwit dat je overhoud wat merengue torentjes (smurfen mutsjes) maken. Op één bolletje blauw ijs zet je een aardbei, en op een paar andere een merengue torentje. Dan heb je grote smurf en de smurfjes……

Een ander lekker ijs recept is dit asperge ijs, het is nu asperge seizoen dus proberen.

Kittelbloem ijs

Kittelbloem ijs

Annemiek
kittelbloem
blauw ijs
ijs
icecream
nagerecht
dessert
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 29 minuten
Gang Nagerecht
Porties 6

Ingrediënten
  

 • 250 ml room
 • 250 ml ml melk
 • 2 gram kittelbloemen
 • 6 stuks eidooiers
 • 50 gram suiker

Instructies
 

 • Doe de melk, room en de kittelbloemen in een pan met een dikke bodem zodat de warmte van de vlam goed verdeeld wordt.
  250 ml room, 250 ml ml melk, 2 gram kittelbloemen
 • Breng dit al roerend aan de kook, en laat de kittelbloemen 10 minuten trekken op heel laag vuur.
 • De eidooiers (eidooiers worden toegevoegd omdat het de structuur van het ijs verbeterd en smeuïger maakt) met de suiker luchtig mixen en goed roerend (anders stolt het eigeel) door het warme melkmengsel toevoegen.
  6 stuks eidooiers, 50 gram suiker
 • Weer in de pan terug en verwarmen, maar pas op dat het niet gaat koken, eigeel gaat dan ook stollen, en blijf roeren.
 • Als het wat lobbig wordt mag de pan van het vuur af.
 • Laat het mengsel afkoelen. Bijvoorbeeld door de gootsteen bak te vullen met koud water en daar de pan in te zetten. Als je de tijd hebt kan je het een paar uurtjes in de koelkast zetten. Hoe kouder de ingrediënten zijn, hoe sneller/makkelijker het ijs gemaakt wordt.
 • Rest het bevriezen: als je een ijsmachine hebt kan je die gebruiken. Als je geen ijsmachine hebt dan kan het prima in een bak in de vriezer. Klop met een mixer eerst lucht in het mengsel en plaats de bak in de vriezer. Herhaal dit om de 20 minuten totdat het bevroren is. Het kloppen is nodig om ijskristallen in het ijs te voorkomen.
 • P.S. Gooi het eiwit niet weg! Het kan ingevroren worden voor gerechten die alleen eiwit nodig hebben of je kan er zalige merengue mee maken.

Bon Appetit

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept