Rozenijs

Na magnolia, seringen, lavendel en paardenbloem ijs kon rozenijs niet achterblijven. Ik was het al even van plan. Het moest nu gebeuren want mijn roos buiten is bijna uit gebloeid. En voor de foto heb ik deze wel nodig.
Bij lavendelijs zijn er twee mogelijkheden, je vindt het zalig of je bent van het team zeep. Inmiddels weet ik dat dit ook bij rozenijs zo is. Ik vond het zalig en manlief……. inderdaad zeep. Maar wat ben ik blij met zijn mooie fotografie van het ijs. We hebben nog steeds de verdeling van ik ben de kok en de stylist en Lars is de fotograaf.

Ik heb 1 theelepel rozenwater gebruikt voor het ijs. Ik schrijf bij de ingrediënten naar smaak. Begin met 1 of 2 druppels en proef wat je lekker vindt.

Ingrediënten:

250 ml volle melk
250 ml slagroom
rozenwater, naar smaak
6 eidooiers
50 gram suiker

Bereiding:

  • Doe de melk, room en rozenwater naar smaak in een pan met een dikke bodem zodat de warmte van de vlam goed verdeeld wordt.
  • Breng dit al roerend aan de kook, laat het daarna iets afkoelen van het vuur af.
  • Eidooiers worden toegevoegd omdat het de structuur van het ijs verbeterd en smeuïger maakt: de eidooiers met de suiker luchtig mixen en goed roerend (anders stolt het eigeel) aan het warme melkmengsel toevoegen.
  • Weer in de pan terug en verwarmen, maar pas op dat het niet gaat koken, eigeel gaat dan ook stollen, en blijf roeren.
  • Als het wat lobbig wordt mag het van het vuur af.
  • Laat het mengsel nu afkoelen.
  • Rest het bevriezen: als je een ijsmachine hebt kan je die gebruiken. Als je geen ijsmachine hebt dan kan het prima in een bak in de vriezer. Klop met een mixer eerst lucht in het mengsel en plaats de bak in de vriezer. Herhaal dit om de 20 minuten totdat het bevroren is. Het kloppen is nodig om ijskristallen in het ijs te voorkomen.

P.S. Gooi het eiwit niet weg! Het kan ingevroren worden voor gerechten die alleen eiwit nodig hebben of je kan er zalige merengue mee maken. Ook voor de Amaretti is een eiwit nodig.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *