Swiepswoepswap, short ribs stoofschotel

Afgelopen maandag kwam het verlossende woord van Mandy Mandy and more, ik had iemand in mijn DM op Instagram. Een naam van een site waarvan ik iets mocht maken, voor de swiepswoepswap van november. Een mooie match zei ik meteen. Ik volg Inge van Its not about cooking al jaren. Weet dat ze mooie verhalen heeft en gerechten. Maar echt kennen doe ik haar niet. De hoogste tijd om op haar mooie site te kijken en wat verhalen te lezen. Wat opvalt is dat eten voor Inge een aanleiding is voor mooie ontmoetingen aan tafel, fijne gespreken en herinneringen. Precies wat Leven als god in Frankrijk ook belangrijk vindt.

Op haar site viel een stoofschotel met waterbuffel als eerste op. Bij Arjan de waterbuffel boer van de Stoerderij is mijn liefde begonnen met Weet waar je eten vandaan komt. Ik knuffelde in januari 2016 met Stoerak en juist hij lag later voor een stukje in mijn vriezer. Ook mijn adoptie stiertje Bentley later dat jaar belanden in mijn vriezer. Sindsdien wil ik weten waar mijn vlees vandaan komt.

In Frankrijk komt mijn vlees niet van waterbuffels, maar van Aberdeen Angus runderen van La Perriere Angus Boeuf. Ik had ook geen sucadelappen meer in de vriezer liggen, maar wel Plat de côte oftewel short ribs. Ik bouwde het recept van Inge de “sucade van waterbuffel met bier” om naar Angus stoof met short ribs stoofschotel.
Korte ribben zijn een stuk rundvlees dat wordt genomen uit de borst-, chuck-, plaat- of ribgebieden van vleesvee. Ze bestaan ​​uit een kort gedeelte van het ribbot, dat is bedekt met vlees dat in dikte varieert.

Op het vlees na gebruik ik dezelfde ingrediënten in deze stoofschotel. Alleen de meesten hoeveelheden zijn anders, ik kook op gevoel en dit heb ik ook met het recept van Inge gedaan.

Ingrediënten voor de short ribs stoofschotel:

 • klein beetje olie om in te bakken
 • 200 gram spekblokjes
 • 800 gram short ribs
 • bloem
 • peper en zout
 • 2 rode uien
 • 250 gram champignons
 • 140 gram tomatenpuree
 • 350 ml runderfond, fond de boeuf
 • 500 ml bier, Grimbergen
 • 2 blaadjes laurier
 • 1 eetlepel gedroogde tijm, of een vers takje
 • 2 eetlepels grove mosterd

Bereiding:

 • Verwarm de olie in een braadpan en bak hierin de spekjes uit.
 • Strooi een beetje bloem over de short ribs en strooi er peper en zout overheen.
 • Bak ze rondom aan bij de spekjes in de pan.
 • Vervolgens mogen de gesnipperde ui en de champignons in plakjes gesneden erbij om aangebakken te worden.
 • Voeg de tomatenpuree, runderfond en bier toe.
 • Roer het geheel even door en leg dan de laurier erbij.
 • De tijm en mosterd kan erbij.
 • Stoof dit geheel in 3 uur gaar.
 • Dit kan op het fornuis maar ook op 100 graden in de oven. Ik gebruik het liefste mijn houtgestookte oven hiervoor. Die hou ik dan ook op 100 graden.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. 5 november 2021

  […] Andere stoofschotels met dit prachtige vlees vindt je hier Aberdeen Angus Biryani stoofschotel Of een stoofschotel met shortribs Swiepswoepswap, short ribs stoofschotel. […]

 2. 7 november 2021

  […] stoofschotels: stoofschotel met broccoli en pompoen, short rib stoofschotel, of gewoon op de site zoeken naar […]

 3. 22 november 2021

  […] Meerdere recepten met dit vlees vindt je hier Stoofschotel met broccoli, knolselderij en pompoen en hier Short ribs stoofschotel […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *