Franse Zuurkoolschotel met kastanjes en eend

Zuurkoolschotel met eend

In de winkel kwam ik zuurkool tegen, en omdat ik altijd rookworst gebruikte in mijn zuurkoolschotels moest ik nu even creatief zijn. Het liefste gebruik ik rookworst van de slager, bijvoorbeeld Livar, kloostervarken die ik in Limburg kocht. Frankrijk is een walhalla met eten, maar rookworst voor de zuurkool en erwtensoep ga ik hier niet vinden.
Nu had ik gelukkig al eend in mijn boodschappenkarretje liggen dus deze combinatie was snel gemaakt. De champignons en kastanjes uit mijn koelkast moesten op dus deze er ook in verwerkt. En je raad het al, rookworst, he wat is dat. Zuurkoolschotel met eend is veel lekkerder. Dit recept komt dus in mijn lijstje met favorieten. Iets wat ik met een gerust hart aan gasten durf voor te schotelen.

Zo blijkt maar weer, zelfs ik heb vastgeroeste gewoontes die, als ze doorbroken worden, verrassende resultaten opleveren.

Ingredi├źnten voor 2 personen:

 • 850 gram aardappelen
 • zout
 • 500 gram zuurkool
 • zonnebloemolie
 • 100 gram spekjes
 • 150 gram champignons
 • 150 gram gare kastanjes, kan uit blik
 • 2 gare eendenbouten, kan ook uit blik
 • melk voor de aardappelen puree

Bereiding van de zuurkoolschotel met eend:

 • Schil de aardappelen en kook deze in een bodem met water en zout in 20 minuten gaar.
 • Kook de zuurkool ook 20 minuten. Ik hou van zuur, anders eerst de zuurkool spoelen.
 • Verwarm een klein beetje olie in een koekenpan en bak hier de spekjes in uit.
 • Voeg de champignons in plakjes bij het spek en bak deze even.
 • De kastanjes grof snijden en bij de spekjes voegen.
 • Verwarm nu de eenden bouten in hun eigen vet.
 • Giet de aardappelen af, voeg wat melk toe en stamp het tot puree.
 • Giet de zuurkool af en roer dit door de puree.
 • Ook het spekjes mengsel mag door de puree.
 • Serveer de zuurkool met een eendenbout boven op.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. 12 februari 2022

  […] Een ander gerecht met kastanjes is deze Franse Zuurkoolschotel met kastanjes en eend. […]

 2. 16 februari 2023

  […] Een ander lekker zuurkool gerecht is deze Franse Zuurkoolschotel met kastanjes en eend […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *