Zeeuwse mosselen op Marokkaanse wijze

Mosselen, mijn Zeeuwse vader was er gek op. Maar mijn moeder lust geen vis. Ik heb vis later pas leren eten. Mijn man woonde op Texel en als vrijdag de kotters binnen kwamen was er verse vis in Oudenschild. En langzaam leerde ik vis waarderen, maar er zijn nog steeds soorten waar ik niet gelukkig van word.
Mosselen eet ik pas sinds een paar jaar, voor het eerst per ongeluk in Duitsland. Ik zei tegen Lars ‘je mag alles bestellen voor mij maar niet die visschotel’. In de communicatie met de ober ging iets fout, en juist deze visschotel werd besteld. De maaltijd ruilen ging niet, Lars heeft een eiwit allergie voor mosselen.

Je raadt het al, ik vond alles lekker en nu lust ik ook mosselen. Door Lars zijn allergie, eet ik ze eigenlijk alleen buiten de deur. Maar vandaag had ik er trek in en het is nog mosselseizoen tot eind april. Ik koos uiteraard voor Zeeuwse mosselen.
Via Instagram kreeg ik wat recept ideeën en daar zijn deze Marokkaanse mosselen door ontstaan. Alle ingrediënten zijn te koop in de supermarkt. De harissa bij AH, Souq Harissa van Nadia en Merijn.

Ingrediënten voor 2 kilo mosselen:
 • zonnebloem olie
 • 1 sjalotje, gesnipperd
 • 2 gesnipperde teentjes knoflook
 • 200 gram prei, gewassen en in ringen gesneden
 • 2 blikken tomaten, met basilicum of verse basilicum erdoor
 • 50 gram gekonfijte citroen rasp
 • 50 gram citroen harissa
 • 1 eetlepel ras el hanout
 • 2 kilo mosselen
 • peper en zout
 • brood om in het vocht te dopen
Bereiding van de mosselen:
 • Spoel de mosselen. De mosselen die open zijn moeten weg.
 • Verhit de olie in een grote pan.
 • Bak hierin het sjalotje, knoflook en prei in aan.
 • Voeg de tomaten, citroenrasp, ras el hanout toe en verwarm het geheel.
 • Nu mogen de mosselen in de saus.
 • Check na 5 minuten of alle mosselen zich hebben geopend. Als dit het geval is zijn ze klaar. Zo niet, zet ze dan nog even op het vuur totdat ze allemaal open zijn.
 • Mosselen die niet geopend zijn moeten ook weg.
 • Proef de mosselen en voeg zo nodig nog wat citroen harissa of peper en zout toe
 • Serveer het geheel met brood om in het smakelijke vocht te dopen.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *