Mijn Frankrijk, maar ook die van Onno Kleyn

Kookboeken, je kan er nooit genoeg van hebben toch? Mijn verzameling bestaat op dit moment uit zo’n 250 stuks. Het ene kookboek sla ik vaker open dan het andere. Meestal als inspiratiebron, er letterlijk uit koken doe ik eigenlijk niet zo vaak.
Of het moet een bak recept zijn. Waar ik als kok eindeloos kan experimenteren, is dit bij bakken wat lastiger. Je moet je gewoon aan bepaalde verhoudingen houden, anders gaat het vaak fout.

Het ‘Mijn Frankrijk’ van culinair journalist Onno Kleyn, mag natuurlijk niet ontbreken als je in Frankrijk woont. Naast een lezing die ik heb bijgewoond van Onno, heb ik ook zijn bijbel, tenminste wat dikte betreft, ‘De grote Kleyn’. Een culinaire compendium. Oftewel informatie over ingrediënten, technieken, smaken, achtergronden, historie etc. Dit nieuwe boek met verhalen en recepten is hier een mooie aanvulling op.

Vandaag heb ik gekookt uit ‘Mijn Frankrijk’, Onno s’ nieuwe ‘kook-, verhalen- en avonturen-boek’. Ik moest er even aan wennen, er staan namelijk geen foto’s in. Wel wat illustraties, maar vooral prachtige verhalen, anekdotes, geschiedenis van recepten en andere avonturen uit heel Frankrijk. Het leest makkelijk en is zeer onderhoudend.

Er staan bijna 120 recepten in die Onno kookte op een campinggas fornuis of in zijn huis in Frankrijk.

De keus wat ik wilde koken was moeilijk, maar met deze mooie augustus dagen heb ik de citroentaart uit het boek gemaakt, in mijn keuken in Frankrijk. En of het de locatie is weet ik niet, maar de taart smaakte voortreffelijk.
Ik mag het recept met jullie delen. Wel in mijn eigen tekst en met fotografie uiteraard. Want ja, ik hou toch ook van mooie fotografie.

Ik gebruik voor deze zalige taart een vorm van 23 cm met losse bodem en kartelrand. Ik had nog wat deeg over om een klein taartje te maken, en ook deze vorm met een losse bodem.

Ingrediënten:

Deeg:

 • 200 gram bloem
 • 100 gram basterdsuiker
 • 1 ei, M
 • 100 gram koude boter
 • snufje zout
 • zonnebloemolie om de vorm in te vetten

Vulling:

 • 2 biologische citroenen, rasp en van 1 citroen het sap
 • 3 eieren
 • 150 gram suiker
 • 60 gram gesmolten roomboter
Bereiding van de tarte au citron:
 • Meng alle ingrediënten met een keukenmachine tot een mooie samenhangende deeg bal. Met de hand kneden kan ook prima.
 • Vet de vorm in met olie.
 • Verdeel het deeg over de vorm en druk het in de randjes. Ik doe dit mijn handen, induimen wordt dat genoemd.
 • Zet de vorm in de koelkast en begin met de vulling.
 • Zet eerst even de oven op 200 graden, voor verwarmen.
 • Rasp de schil van de citroen, alleen het geel, het wit is bitter. Ik gebruik een zesteur en hak het schraapsel daarna nog even fijn.
 • Pers 1 citroen uit, van de andere wordt alleen de rasp gebruikt, niet het sap.
 • klop de suiker met de eieren luchtig, het mag best 5 minuten geklopt worden. Het wordt wat wit.
 • voeg het citroensap, rasp en gesmolten boter toe en meng dit kort.
 • Giet nu de vulling in de bodem.
 • Bak de taart 20 tot 25 minuten. In mijn oven heeft hij 25 minuten gebakken.
 • Als het te donker wordt, leg dan aluminiumfolie voorzichtig over de bovenkant.
 • Laat de taart goed afkoelen.
 • Haal hem uit de vorm.
 • Geniet van een zalige taart met een zoete wijn. Wij dronken er een Moscato d’asti Bersano San Michele uit 2013 bij. Volgens de instructie van Onno niet de perfecte wijn (hij had naast het zoetje ook wat meer zuur mogen hebben), maar we genoten er evengoed van.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *