Een familie recept, zalige aardappelsalade

aardappelen salade

Een familie recept dat ongeveer 35 jaar geleden begon bij mijn schoonmoeder op Texel. Zij was mijn voorbeeld door me te leren dat je ook iets anders kon eten dan aardappelen, groenten en vlees. Dat was namelijk waar ik thuis mee groot gebracht ben. Heel exotisch werd er een keer macaroni gemaakt of chinees gehaald. Niets mis mee, maar mijn moeder kookte omdat we eten moesten. Nog steeds vindt ze het bijzonder dat mijn broer en ik wel iets met koken hebben.
Het recept van de aardappelsalade ben ik blijven maken, bij iedere kaasfondue en ook bij een bbq komt het op tafel. Inmiddels heb ik er mijn eigen draai aangegeven, en varieer ik iedere keer..

Herinneringen

Herinneringen die ik heb aan dit recept zijn o.a. mijn jongste zoon Erik die een diner wilde serveren aan zijn verkering. Toen hij een jaar of 17 was wilde hij dineren met zijn toenmalige vriendin. Nu hebben mijn kinderen al vanaf hun 12 ‘verplicht’ om de zondag in de keuken gestaan, maar mijn zoon vond dat ik hem echt moest helpen. Hij koos zelf de gerechten uit en moeders was zo gek om ze te maken. Je raad het al, deze aardappelsalade moest sowieso onderdeel zijn van het menu.
Een andere herinnering was vorig jaar in Italië. Tijdens de wintersport vakantie vroeg mijn oudste zoon Bart, wat eten we vanavond. Kaasfondue antwoordde ik met aardappelsalade, en we gingen vervolgens richting piste. ’s Avonds toen het eten op tafel kwam zei mijn zoon meteen, ‘ah, ik hoopte al dat het deze aardappelensalade zou zijn’.

Al met al is dit een familierecept van ons gezin te noemen. Niet het enige, want in de winter komen mijn kinderen graag langs om Groningse rijsttafel te eten, oftewel hachee met heel veel bijgerechten. En als ik dat niet eet op de dag dat ze langs komen, dan wordt mijn vriezer met restjes hachee ook wel eens geplunderd.

Ingrediënten als bijgerecht voor 4 personen

800 gram vastkokende aardappelen in plakjes of krieltjes
100 gram ontbijtspek
2 knoflook teentjes
2 eetlepels azijn
4 eetlepels olijfolie
zout en peper
1 eetlepel zoete chilisaus
5 stengels bieslook
ruim een 1/2 eetlepel grove mosterd

Bereiding:
 • Kook de aardappelen net gaar in water met zout. Niet te gaar want dan vallen ze uit elkaar in de salade.
 • Bak het spek langzaam uit tot de stukjes bros en knapperig zijn.
 • Giet het spekvet af in een kommetje, druk het vet ook even uit het spek. Dit vet geeft echt smaak aan je salade.
 • Roer de mosterd en de chilisaus door het spek vet en pers de knoflook teentjes erbij,
 • Klop nu de azijn erdoor en vervolgens druppelsgewijze de olijfolie.
 • Breng op smaak met peper en zout.
 • Schep deze saus door de warme krieltjes en laat ze hierin afkoelen, een zalige knoflookgeur vult nu je keuken.
 • Voordat je de salade serveert verkruimel je de stukjes uitgebakken spek erover en knip je de bieslook klein.
 • Meng het spek en bieslook door de salade en geniet ervan.
 • Simpel maar toch een lekker bijgerecht.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. 9 november 2021

  […] serveerde er een aardappelensalade […]

 2. 25 juni 2023

  […] Een ander aardappel salade recept is ons familie recept Een familie recept, zalige aardappelsalade […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *