Stoofschotel met pastinaak en rookworst

De lente begint zich steeds vaker te laten zien, hier in Frankrijk. Maar toch vind ik het tijd voor een stoofschotel. Ik vind een stoofschotel namelijk het hele jaar lekker. Ik heb pas geleden een slow-cooking en een gewoon vleespakket in mijn vriezer gegooid en ik zag dat ik nog zeven zakjes met stoofvlees heb liggen. Geen straf want je kan er eindeloos mee variëren. Dit keer dus een Stoofschotel met pastinaak en rookworst.
Vanavond aten we deze stoofschotel met Aberdeen Angus-rundvlees van La Perriere, met spekjes en saucisses de Montbéliard. Je leest het goed, dit is echt geen maaltijd als je vegetarisch wilt eten. De saucisses de Montbéliard heb ik ontdekt omdat ik op zoek was naar een rookworst in Frankrijk. Deze zijn gerookt en ik gebruik ze bij zuurkool en andere stampotten. Ze moeten nog gekookt worden, ze zijn ook wat vetter en grover als de doorsnee Nederlandse rookworst. maar de smaak is fantastisch. In het recept noem ik het gewoon rookworst. En als je een goede rookworst bij de slager haalt eet je net zo lekker als wij gedaan hebben. Een andere optie is merguez worstjes, want dat is een prima vervanger.

Een andere lekkere stoofschotel is de Aberdeen Angus Biryani

Stoofschotel pastinaak met rookworst

Ingrediënten:

 • olie, om in te bakken
 • 500 gram runder stoofvlees
 • beetje bloem
 • peper en zout
 • 200 gram spekjes
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 ui
 • 700 gram pastinaak
 • 140 gram tomatenpuree
 • 400 ml rode wijn
 • 2 eetlepels Vadouvan kruiden
 • 1 groot blik witte bonen, uitlek 550 gram
 • 1 rookworst of 4 merguez worstjes (als je in Frankrijk bent probeer dan zeker 300 gram, 2 saucisses de Montbéliard)

Bereiding van de stoofschotel met pastinaak en rookworst:

 • Verwarm de olie in een braadpan.
 • Het vlees wordt voor het bakken met bloem bestoven. De bloem zorgt dan niet alleen dat het vlees een mooie bruine kleur krijgt, maar bindt ook de sappen die uit het vlees komen. Dep het vlees eerst droog. Doe zout en peper in de bloem en haal vervolgens het vlees door de bloem.
 • Bak het vlees rondom en voeg de spekjes toe.
 • Snipper de knoflook en de ui en voeg dit toe bij het vlees.
 • Schil en snij de pastinaak grof en voeg dit ook toe.
 • Gebruik je saucisses de Montbéliard dan mogen deze nu ook de pan in. Een Nederlandse rookworst is al gaar, dus die pas op het eind na het sudderen toevoegen, en ook Merguez worstjes moeten nog even wachten voor ze mee mogen doen
 • Voeg nu de tomatenpuree, rode wijn en Vadouvan toe. Deksel op de pan, vuur laag en het af en toe omroerend 4 uurtjes laten pruttelen.
 • Voeg 15 minuten voordat de 4 uur om zijn de uitgelekte witte bonen en de rookworst in zijn geheel toe. Gebruik je dunne merguez worstjes dan mogen deze er ook nu in. Deze zijn snel gaar, je kan ze eerst even aanbakken.

Lekker op zijn Frans met een baguette geserveerd en een glaasje wijn omdat de fles toch open is. En dan ook op zijn Frans opeten, door de stukjes baguette door het vocht te halen. Bon appetit.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. 22 april 2022

  […] mijn vlees voor stoofschotels en het andere rundvlees komt bij deze boerderij vandaan. Deze Stoofschotel met pastinaak en rookworst is ook […]

 2. 25 februari 2023

  […] Een andere lekkere stoofschotel is deze Stoofschotel met pastinaak en rookworst […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *