Franse spoom, ananasijs in cognac

Franse spoom, ananasijs in cognac
Franse spoom, ananasijs in cognac

Een spoom is een tussen-gerechtje om de smaakpapillen te neutraliseren. Normaal gesproken vaak met witte wijn of bubbels en iets van citroen-sorbet-ijs.
Om onze trouwdag te vieren waren we vorige week buiten de deur gaan lunchen. Tijdens deze lunch kregen we ananas sorbetijs in een bodempje cognac. En dit was zo’n verrassing dat ik dit natuurlijk meteen ook thuis moest maken. Met succes, deze is net zo lekker en nog steeds verrassend.
Heel makkelijk te maken en een groots effect, dit ananasijs in cognac, en daar hou ik van tijdens etentjes.

Een andere combinatie is deze Champagne cocktail met mandarijn sorbetijs

Champagne met mandarijn sorbetijs en munt
Champagne met mandarijn sorbetijs en munt

Ingrediƫnten voor 4/6 glazen ananasijs in cognac:

 • 600 gram schoongemaakte ananas
 • 4 eetlepels suikerwater, is kant en klaar te koop of zelf maken met een verhouding van 2 delen suiker op 1 deel water*
 • cognac

* Ik gebruik in mijn gerechten altijd weinig suiker, dus ook hier. Na een paar weken wennen je smaak papillen daaraan, dan vind je de normale hoeveelheid suiker opeens te zoet. Maar ja, het zijn mijn papillen die ik getraind heb, als je een zoetekauw bent kan je altijd meer gebruiken.

Bereiding sorbetijs en spoom:

 • Hou een klein stukje ananas apart en maak de rest in een foodprocessor fijn. En met fijn bedoel ik in dit geval echt glad.
 • Voeg het suikerwater toe en roer het door elkaar.
 • Snij het stukje ananas dat over is fijn en roer dit door het mengsel heen. Hierdoor heeft het ijs ook herkenbaar ananas en ontstaat een beter mondgevoel.
 • Als je er een hebt kan je een ijsmachine gebruiken. Zonder ijsmachine kan het prima met een bak in de vriezer zoals onder beschreven is. Bij mij gaat het ongeveer 20 minuten in mijn ijsmachine.

IJs maken zonder ijsmachine:

 • Mix op de hoogste stand een minuut lang lucht in je mengsel en zet het daarna in de vriezer.
 • Haal het na 30 minuten uit de vriezer, mix het een minuutje en zet het weer terug.
  • Herhaal dit totdat het ijs koud en dik begint te worden.
 • Als je ijs dikker begint te worden herhaal je het mixen al na 15 minuten. Hoe snel je ijs dikker wordt is afhankelijk van hoe koud je vriezer staat en hoeveel ijs je maakt. Heb je een vriezer met een lade voor -12 graden reken dan op 6 tot 7 mix-ronden voor 1 recept. Dit kost dus best wel wat tijd, maar het mixen overslaan kan niet omdat je dan in plaats van mooi luchtig en romig ijs een veel hardere ijsklomp krijgt vol met kristallen.

  Dit continu mengen wordt voor mij door de ijsmachine gedaan, maar met een beetje geduld en tijd kun je dat dus ook heel goed zelf doen.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. 24 juni 2023

  […] Een ander nagerecht of spoon die ik ook namaakte nadat ik het ergens had gegeten was deze Franse spoom, ananasijs in cognac […]

 2. 1 september 2023

  […] Vorige week kreeg Lars in een goed restaurant in Montmorillon dit voorgerecht. Te lekker om niet meteen thuis ook te gaan maken. Het is het seizoen van de meloen dus maken zou ik zeggen. Deze meloen met pineau is het tweede gerecht al dat ik thuis namaakte na inspiratie in dit restaurant opgedaan te hebben. Ook dit tussengerecht, spoom maakte ze in dit restaurant Franse spoom, ananasijs in cognac […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *